Kỳ thi chọn học sinh giỏi Tiếng anh 12 (Có đáp án) - Năm học 2015-2016 - Sở GD & ĐT Vĩnh Phúc

docx 7 trang Người đăng dothuong Ngày đăng 18/01/2021 Lượt xem 1751Lượt tải 2 Download
Bạn đang xem tài liệu "Kỳ thi chọn học sinh giỏi Tiếng anh 12 (Có đáp án) - Năm học 2015-2016 - Sở GD & ĐT Vĩnh Phúc", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên
Kỳ thi chọn học sinh giỏi Tiếng anh 12 (Có đáp án) - Năm học 2015-2016 - Sở GD & ĐT Vĩnh Phúc
 SỞ GD&ĐT VĨNH PHÚC
ĐỀ CHÍNH THỨC
KỲ THI CHỌN HSG LỚP 12 THPT NĂM HỌC 2015 – 2016
ĐỀ THI MÔN: TIẾNG ANH – THPT
Thời gian: 180 phút, không kể thời gian giao đề
(Đề thi gồm 05 trang)
A. LISTENING (Each recording will be played TWICE)
Part 1. Questions 1-10
You are going to hear a conversation on filling an enrollment form. As you listen, complete the form below by writing NO MORE THAN THREE WORDS AND/OR A NUMBER for each numbered blank.
EARLY LEARNING CHILDCARE CENTRE ENROLLMENT FORM
Example
Parent or guardian: Carol Smith
Personal details
Child’s name:
Age:
Address:
Phone:
Childcare information
Days enrolled for
Start time
Childcare group
Which meal(s) are required each day?
Medical conditions
Emergency contact
Relationship to child
Fees
Kate
(1)____________________
(2)___________________ Road, Woodside 4032
(3)____________________
(4)____________________
(5)____________________am
The (6)____________________ group
(7)____________________
Needs (8)____________________
Jenny Ball
(9)____________________
Will pay each (10)____________________
Part 2. Questions 1-5
You will hear people talking about different situations. For each question, choose the best answer A, B or C.
1. What does the woman say about learning Chinese?
A. It's more difficult to speak than write.
B. She finds the pronunciation easy to learn.
C. The grammar is not so difficult.
2. What does the woman say about her current job? 
A. She is able to focus on her work.
B. She finds her colleagues very chatty.
C. She likes the atmosphere in the office.
3. What does the man say about travelling alone?
A. There is always someone to talk to.
B. It can be a problem if you are ill.
C. Decisions are easier to make.
4. What does the man plan to do after his voluntary work?
A. Find a job in a zoo.	B. Do a journalism course.	C. Work in Borneo.
5. Why is the woman calling? 
A. To explain changes in arrangements.
B. Because she's run out of money.
C. To avoid being late for an interview.
Part 3. Questions 1-5
You will hear an interview with Leo Stone reviewing a book called “Following in Shackleton's Footsteps” by Henry Worsley. For questions 1-5 complete each sentence with ONE word.
1. Leo Stone has been on quite a few __________ to the Pole himself.
2. Henry Worsley, descended from Shackleton's captain, took Shackleton's compass and _________ with him on the trip.
3. The team had to undergo strict training, but they found the biggest challenge was the ________one.
4. They had similar problems to Shackleton, for example strong __________ kept them inside their tents for a couple of days.
5. Despite the difficulties, Worsley was __________ about reaching the Pole.
B. PHONETICS 
Pick out the word whose stress pattern is different from that of the other words. Identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C or D.
1. A. September	B. government	C. primary	D. separate
2. A. oceanic	B. comprehensible	C. television	D. situational
3. A. mountain	B. fountain	C. police	D. kitchen
4. A. replacement	B. confinement	C. argument	D. enjoyment
5. A. politics	B. frequency	C. algebra	D. specific
C. LEXICO-GRAMMAR
Part 1. Complete the following sentences by choosing the correct answer A, B, C or D. 
1. We hadn’t expected the trip to be ________ exhausting.
A. such	B. so	C. such an	D. like so
2. Jane: “I hear Tom’s always been a bit of a problem.” Brian: “Yes, he’s the _______ of the family.”
A. lone wolf 	B. black sheep	C. lame duck	D. red bull
3. The curriculum at a public school is as good________ of any private school.
A. as or better than that	B. as or that better than	
C. as that or better than	D. or better than
4. Well, it was _______good result, but you could’ve done better!
A. rather	B. a bit	C. a little	D. a fairly
5. Jane: “Should we go to London or Paris?” 	Brian: “______________”
A. Let’s sleep on it and make our decision tomorrow.
B. How about tomorrow morning?
C. Let sleeping dogs lie, will you?
D. What about doing overnight?
6. Marriage, the American students believe, is essentially a partnership of _________.
A. equivalents	B. equals	C. equivalence	D. equaling
7. About six million years ago, the Mediterranean sea is said ________, ________ thick layers of salt in southern France.
A. to have evaporated – depositing 	B. to be evaporating – deposit 	
C. to evaporate – depositing 	D. having evaporated – to deposit 
8. Not knowing who her father was, Laura asked her mother to __________ at the wedding.
A. give away her B. give her away	C. give up her	D. give her up
9. Susanna had always been an exemplary student, so it came as no surprise to us all that she passed the exam__________.
A. correctly	B. with difficulty	C. truly 	D. with flying colors
10. Jane: “How do you like your meat done?”	 	Brian: “_________________________.”
A. I don’t like it	B. Yes, please	C. Well done please 	D. Very much
Part 2. Supply the correct form of the word provided to the right of each blank.
 Not all the creatures on the (1) _________ species list are doomed to extinction, as the story of the giant panda has shown. Their whole (2) _________ was considered to be in jeopardy some years ago, but now, after (3) __________ the most influential symbol of nature conservation, things are looking up. Their plight highlights how (4) _________ can impact natural (5) _________ and should serve as a reminder that the unique habitats of these incredible creatures are (6) _________ irreplaceable. The good news is that whilst there may be an unwillingness to halt development and (7)_________ for the sake of nature alone, many people are beginning to understand that sustainability can aid (8) _________ by bringing economic benefits, through eco-tourism for example, to communities that are home to pandas. Such an (9) _________ would not only serve to protect the pandas, but also (10) _________ the lives of the inhabitants in the local communities.
1. DANGER
2. EXIST
3. BECOME
4. POPULATE
5. DIVERSE
6. SIMPLE
7. GROW
8. DEVELOP
9. ARRANGE
10. RICH
Part 3. The text below contains 5 errors. Edit the text by finding and correcting the errors as the example below.
The effects to employees of working long hours can be very serious, especially over a period of time. Businesses need to look at whether their working practises encourage overwork. We should consider the impact of long working hours on health and for family life. Children whose parents are at work most of the times really miss out. When parents have little free time to spend with their family, their children often develop problems with their behavior but get into bad habits. It is very easy for children to get out of control because their busy parents have very few influence on them.
Line
1
2
3
4
5
6
 Example: Line 1: to => on
D. READING COMPREHENSION
Part 1. Read the following passage and choose the correct answer by circling the corresponding letter A, B, C or D.
	In Death Valley, California, one of the hottest, most arid places in North America, there is much salt, and salt can damage rocks impressively. Inhabitants of areas elsewhere, where streets and highways are salted to control ice, are familiar with the resulting rust and deterioration on cars. That attests to the chemically corrosive nature of salt, but it is not the way salt destroys rocks. Salt breaks rocks apart principally by a process called crystal prying and wedging. This happens not by soaking the rocks in salt water, but by moistening their bottoms with salt water. Such conditions exist in many areas along the eastern edge of central Death Valley. There, salty water rises from the groundwater table by capillary action through tiny spaces in sediment until it reaches the surface.
Most stones have capillary passages that suck salt water from the wet ground. Death Valley provides an ultra-dry atmosphere and high daily temperatures, which promote evaporation and the formation of salt crystals along the cracks or other openings within stones. These crystals grow as long as salt water is available. Like tree roots breaking up a sidewalk, the growing crystals exert pressure on the rock and eventually pry the rock apart along planes of weakness, such as banding in metamorphic rocks, bedding in sedimentary rocks, or preexisting or incipient fractions, and along boundaries between individual mineral crystals or grains. Besides crystal growth, the expansion of halite crystals (the same as everyday table salt) by heating and of sulfates and similar salts by hydration can contribute additional stresses. A rock durable enough to have withstood natural conditions for a very long time in other areas could probably be shattered into small pieces by salt weathering within a few generations.
 The dominant salt in Death Valley is halite, or sodium chloride, but other salts, mostly carbonates and sulfates, also cause prying and wedging, as does ordinary ice. Weathering by a variety of salts, though often subtle, is a worldwide phenomenon. Not restricted to arid regions, intense salt weathering occurs mostly in salt-rich places like the seashore, near the large saline lakes in the Dry Valleys of Antarctica, and in desert sections of Australia, New Zealand, and central Asia.
1. What is the passage mainly about?
A. The destructive effects of salt on rocks.
B. The impressive salt rocks in Death Valley.
C. The amount of salt produced in Death Valley.
D. The damaging effects of salt on roads and highways.
2. The word "it" in bold refers to _______.
A. salty water	B. groundwater table	C. capillary action	D. sediment
3. The word "exert" in bold is closest in meaning to _______.
A. put	B. reduce	C. replace	D. control
4. In paragraph 2, why does the author compare tree roots with growing salt crystals?
A. They both force hard surfaces to crack.
B. They both grow as long as water is available.
C. They both react quickly to a rise in temperature.
D. They both cause salty water to rise from the groundwater table.
5. The author mentions “the expansion of halite crystals  by hydration" in order to__________.
A. present an alternative theory about crystal growth
B. explain how some rocks are not affected by salt
C. simplify the explanation of crystal prying and wedging
D. introduce additional means by which crystals destroy rocks
6. The word "durable" in bold is closest in meaning to_________.
A. large	B. strong	C. flexible	D. pressured
7. The word "shattered" in bold is closest in meaning to_________.
A. arranged	B. dissolved	C. broken apart	D. gathered together
8. The word "dominant" in bold is closest in meaning to__________.
A. most recent	B. most common	C. least available	D. least damaging
9. According to the passage, which of the following is true about the effects of salts on rocks?
A. Only two types of salts cause prying and wedging.
B. Salts usually cause damage only in combination with ice.
C. A variety of salts in all kinds of environments can cause weathering.
D. Salt damage at the seashore is more severe than salt damage in Death Valley.
10. Which of the following can be inferred from the passage about rocks that are found in areas where ice is common?
A. They are protected from weathering.
B. They do not allow capillary action of water.
C. They show similar kinds of damage as rocks in Death Valley.
D. They contain more carbonates than sulfates.
Part 2. Read the following passage and choose the correct answer to complete the following passage by circling the corresponding letter A, B, C or D.
TEEN FASHION
	 It is widely believed that boys are less interested in fashion than girls. While it is true that fashion for guys is not as widely followed as fashion for girls, it is becoming more and more important. Girls’ fashion (1) _________ to change more often, or at least it is more widely advertised. You can’t help (2) _________ when fashion gets serious. One minute everyone is wearing one (3) _________ brand of trainers; six months later, something new is in and a perfectly good pair of trainers gets pushed to the back of the wardrobe. 
 At some schools, the abolition of school uniform has also had (4) _________ an impact on what teenagers wear. In other schools, where uniforms are more common, keeping up with teenage fashion is less (5) _________ than in schools where kids can wear casual clothes. Nowadays, it costs more and more to stay (6) _________ fashion and this can mean some students feel (7) _________ if what they are wearing is not trendy enough. Some kids may even feel ashamed (8) _______ their parents don’t have enough money to buy them the latest gear. The pressure from friends and the media to be trendy is so great that it is difficult to (9) _________. For adults, it is easier to ignore the peer pressure, but (10)________ a teenager - boy or girl - you need a lot of courage to say no to fashion.
1. A. looks
B. comes
C. becomes
D. seems
2. A. to notice
B. noticing
C. to raise awareness
D. awareness raising
3. A. similar
B. same
C. particular
D. peculiar
4. A. fairly
B. quite
C. very
D. really
5. A. profitable
B. wealthy
C. economic
D. expensive
6. A. at
B. by
C. for
D. in
7. A. embarrassed
B. shameful
C. shameless
D. shy
8. A. if
B. unless
C. provided
D. whether
9. A. refrain
B. resist
C. react
D. retain
10. A. as
B. from
C. with
D. like
Part 3. Read the passage and fill in each numbered gap with ONE suitable word.
MY FIRST ENCOUNTER WITH DRACULA
 I had been riding all (1) _________ and it had already got dark. I was on my way to Dracula’s castle, but I had only got as far as the first village. I wanted to get (2) _________ my destination before midnight. The mountain was steep and the forest all around was black and silent. Suddenly, I heard a strange sound (3)_________ the distance. A few seconds later, I heard a horrible howl and realized that there were wolves in the forest. I was beginning to wish I (4) _________ stayed at the village inn and waited until morning before continuing with my journey, but I had been hoping to reach the castle just after eleven – no later than mid-night. In his letter, Count Dracula had said he (5) _________ wait up till I arrived. I rode on. 
 (6) _________ a while, I came to a fork in the road. On my left, through the trees, I could see the castle. Excited, I took the road (7) _________ led to Dracula’s castle. Soon, I was outside the gate. I knocked and waited. After a few seconds, I heard a key turning. The door (8) _________ and I saw him. “Good evening” he said “Come in, we have been waiting for you. We’ll have some wine and after that I’ll show you to your room.” I made polite conversation with the Count for an hour or so and (9) _________ I was shown upstairs. I was so tired I slept till midday the (10) _________ day.
E. WRITING
Part 1. Rewrite each of the following sentences in such a way that it has a similar meaning to the original one. You must not change the word given.
1. There is no point in waiting any longer. He’s not going to come. 	(WORTH)
→ It ___________________________________________________________.
2. They said he wasn’t tall enough to play basketball in the national team. 	(TOO)
→ According ____________________________________________________.
3. The number of students applying for our scholarship has increased dramatically. (INCREASE)
→ There has ____________________________________________________.
4. “Many thanks for your timely support”, said Jenny to the man. 	(GRATITUDE)
→ Jenny _______________________________________________________.
5. He was so angry that he was lost for words. 	(ANGER)
→ Such was ____________________________________________________.
Part 2. Write an essay within 250 words on the following topic.
 “Face-to-face communication is better than other types of communication such as letters, e-mails, or telephone calls.” 
Do you agree or disagree with the following statements? 
 Use specific reasons and details to support your answer. 
-----THE END-----
Cán bộ coi thi không giải thích gì thêm.
SỞ GD&ĐT VĨNH PHÚC
KỲ THI CHỌN HSG LỚP 12 THPT NĂM HỌC 2015 – 2016
HƯỚNG DẪN CHẤM MÔN: TIẾNG ANH – THPT
 (Đáp án gồm 02 trang)
A. LISTENING. (20 pts)
Part 1. (10 pts: 1pt/each correct answer)
1. 4 
2. 46 Wombat
3. 3345 9865
4. Monday (and) Thursday
5. 8.30 
6. red 
7. lunch 
8. (to wear) glasses 
9. aunt 
10. month
Part 2. (5 pts: 1pt/each correct answer)
1. C
2. A
3. C
4. A
5. A
Part 3. (5 pts: 1pt/each correct answer)
1. expeditions
2. diary
3. mental
4. winds
5. confident
B. PHONETICS. (5 pts: 1p/each correct answer)
1. A
2. C
3. C
4. C
5. D
C. LEXICO - GRAMMAR. (25 pts) 
Part 1. (10 pts: 1pt/each correct answer)
1. B
2. B
3. A
4. D
5. A
6. B
7. A
8. B
9. D
10. C
Part 2. (10 pts: 1pt/each correct answer)
 1. endangered 
2. existence 
3. becoming 
4. overpopulation 
5. diversity 
 6. simply 
 7. growth 
8. development 
9. arrangement 
10. enrich
Part 3. (5 pts: 1pt/each correct answer – 0.5 pt/ each finding + 0.5pt/ each correction)
Mistake/ line
Correction
1. Line 2: practises 
practices
2. Line 3: for
on
3. Line 4: times
time
4. Line 5: but
and
5. Line 6: few
little
D. READING (30 pts)
Part 1. (10 pts: 1p/each correct answer)
 A
A
A
 A
 D
B
 C
B
C
C
Part 2. (10 pts: 1p/each correct answer)
1. D
2. B
3. C
4. B
5. D
6. D
7. A
8. A
9. B
10. A 
Part 3 (10 pts: 1p/each correct answer)
1. day/ afternoon
2. to
3. in
4. had
5. would
6. After
7. that/which
8. opened
9. finally/ then
10. next/ following
E. WRITING. (20 pts)
Part 1. (5 pts: 1pt/each correct answer)
1. It is not worth waiting any longer. He’s not going to come.
2. According to them, he was too short to play basketball in the national team.
3. There has been a dramatic increase in the number of students applying for our scholarship.
4. Jenny expressed her gratitude to the man for his timely support/ for the man’s timely support.
5. Such was his anger that he was lost for words.
Part 2. Essay Writing (15 pts) 
Correct form of essay writing 
(15 points)
- Contents: a provision of all main reasons and appropriate supporting ideas and relevant examples (8pts)
- Language: a variety of vocabulary and appropriate structures (4pts)
- Presentation: coherence, cohesion, and appropriate style (3pts)
Incorrect form of essay writing
(8 points)
- Contents: a provision of all main reasons and appropriate supporting ideas and relevant examples (4pts)
- Language: a variety of vocabulary and appropriate structures (2pts)
- Presentation: coherence, cohesion, and appropriate style (2p) 
------------------- Hết-------------------

Tài liệu đính kèm:

  • docxTIENG ANH_ 12_THPT_2015-2016.docx