Đề thi THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2017 - Đề 4 - Trường THPT Nguyễn Lương Bằng (Có đáp án)

doc 6 trang Người đăng duyenlinhkn2 Ngày đăng 02/07/2022 Lượt xem 331Lượt tải 0 Download
Bạn đang xem tài liệu "Đề thi THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2017 - Đề 4 - Trường THPT Nguyễn Lương Bằng (Có đáp án)", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên
Đề thi THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2017 - Đề 4 - Trường THPT Nguyễn Lương Bằng (Có đáp án)
SỞ GD&ĐT YÊN BÁI
TRƯỜNG THPT NGUYỄN LƯƠNG BẰNG
ĐỀ THI THPT QUỐC GIA NĂM 2017
Môn: TIẾNG ANH
Thời gian làm bài: 60 phút, không kể thời gian phát đề
Đề: 4
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.
Question 1:
 A dozen
B. glove 
C. love
D. stove
Question 2:
A. kites
B. catches
C. oranges
D. buzzes
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.
Question 3:
A. extremist
B. incessant
C. magnifier
D. heuristics
Question 4:
A. personnel
B. reimburse
C. judicious
D. detainee
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.
Question 5: Americans have begin leaning toward the idea that marriage is more of an option, rather 
 A B C
than a milestone on the path to adulthood.
 D
Question 6: Once you realize that there are ways to move on from awkward situations with grace and 
 A B C
confidence, you’ll be on your way to embrace social interactions instead of dreading them. 
 D
Question 7: Our brains are incredibly agile machines, and it’s hard to think of anything they do more 
 A B
efficient than recognize faces.
 C D
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Question 8: Shaking hands is the ________ way of greeting business counterparts in Europe.
A. convenient 
B. absolute
C. practical
D. customary
Question 9: His parents object strongly _______ his playing too much computer games. 
A. at
B. to
C. in
D. against
Question 10: Our neighbor has _______ ours.
A. as a big house
B. as big a house as
C. the same big house
D. a house the same big as
Question 11: I remember the boy’s face but his name _______ me.
A. misses
B. forgets
C. fails
D. escapes
Question 12: He will never forget the day ________ he met his wife. 
A. where
B. that
C. when
D. which
Question 13: He often tells the children _______ when they play water sports.
A. be careful 	
B. not be careless
C. to be careful 
D. to be careful with 
Question 14: There will be _________ jobs for people because some robots will do the same jobs as people.
A. fewer
B. less
C. much
D. many
Question 15: New ways have to be found to _______ of waste materials and poisonous gases so that we can have cleaner surroundings.
A. deal
B. remove
C. do
D. dispose
Question 16: The goal is to make higher education available to everyone who is willing and capable ________ his financial situation.
A. with reference to 
B. owing to
C. regardless of 
D. in terms of
Question 17: Ha Noi is cold this time ______. You need ______ warm clothes if you go there. 
A. of the year – to pack
B. of year – packing
C. of year – pack 
D. of year – to pack
Question 18: Bill and Ted ________ each other straight away and became firm friends.
A. took after
B. held together
C. took to
D. let in
Question 19: As soon as you buy a car, it starts falling in ______.
A. price
B. value
C. cost
D. worth
Question 20: It’s ______ not to say “Thank you” when you are given something. 
A. informal
B. easy
C. rude
D. polite
Question 21: John is one of those people who I always believe do _______ best even in the most difficult situations.
A. his	
B. my
C. their
D. your
Question 22: “You don’t seem to be quite yourself today, Why?” – “I’m suffering from a cold. Nothing serious, ______.”
A. yet
B. though
C. indeed
D. anyway
Question 23: “How would you like your coffee?” – “______.”
A. It’s well done. 
B. Very nice, thank you.
C. One cup. That’s enough
D. The stronger, the better.
Question 24: “I took a picture of you just now.” – “Really? I ______ with attention.”
A. didn’t look
B. wasn’t looking
C. am not looking
D. haven’t looked
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges.
Question 25: Two friends Peter and Linda are talking about pet.
- Peter: “Well, cats are very good at catching mice around the house.”
- Linda: “______.”
A. Nothing more to say.
B. You can say that again.
C. Yes, I hope so.
D. No, dogs are very good, too.
Question 26: David is talking about Mr. West’s early retirement.
- David: “Mr. West is going to retire next month.”
- Kathy: “______.” 
A. Oh, I have no idea.
B. You don’t say!
C. Right, you’d probably be the next. 
D. Congratulations!
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.
Question 27: The rapidly shrinking middle class worries that our children won’t have the same chances we had.
A. getting larger
B. getting thinner
C. getting smaller
D. getting worse
Question 28: People in the sixth century braved the turbulent seas and treacherous storms of the Atlantic Ocean in small leather boats.
A. marvelous
B. cautious
C. desirous
D. perilous
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.
Question 29: Most members of the camel family are found in arid habitats all over the world.
A. moist
B. parched
C. sandy
D. dry
Question 30: How on earth could they do away with a lovely old building like that and put a car park there instead?
A. keep
B. eliminate
C. decrease
D. squander
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.
Question 31: He behaved so recklessly, so he would be disqualified from keeping his last job. 
A. If he hadn’t behaved so recklessly, he hadn’t quit his last job.
B. Without his reckless behavior, he would have lost his last job.
C. Had he not behaved so recklessly, he wouldn’t have been fired from his last job.
D. He didn’t quit his job because he knew that he had behaved so recklessly.
Question 32: I can’t stand his talking foolishly when everybody talks about something in a serious way. 
A. Everybody talks seriously when he talks foolishly.
B. I don’t mind his talking foolishly when everybody talks seriously.
C. I can’t understand what he talks when people talk foolishly. 
D. I hate him talking foolishly when people talk seriously.
Question 33: “If I were you, I wouldn’t read the job advertisement and position description carelessly.” Helen said. 
A. Helen recommended that I take no notice of the job advertisement and position description.
B. Helen advised me on reading the job advertisement and position description carelessly.
C. Helen advised me against reading the job advertisement and position description carelessly.
D. I was blamed for not reading the job advertisement and position description carefully by Helen.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions.
Question 34: The holiday was so expensive. We could only afford five days.
A. It was such an expensive holiday that we could only afford five days.
B. The holiday was dirt cheap, so we could afford more than five days.
C. So expensive was a five-day holiday that we could hardly afford it.
D. A five-day holiday wasn’t cheap, so we couldn’t afford it.
Question 35: The basketball team knew they lost the match. They soon started to blame each other.
A. As soon as they blamed each other, the basketball team knew they lost the match.
B. No sooner had the basketball team started to blame each other than they knew they lost the match.
C. Not only did the basketball team lose the match but they blamed each other as well.
D. Hardly had the basketball team known they lost the match when they started to blame each other.
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 36 to 40.
Many people have forgotten what the world was like before TV. But today it has become an integral part of our lives. No medium can compare with TV as a means of information, entertainment and education. TV now plays such an important role in so many people’s lives that it is essential for us to try to decide (36)_______ it is bad or good.
First of all, TV is not only a convenient source of entertainment, but also a (37)_______ cheap one. For a family of 4, for example, it is more convenient as well as cheaper to sit comfortably at home than to go out. They don’t have to pay for expensive tickets. All they have to do is to turn on TV and they can see films, political discussions and the latest exciting football matches. Some people say that this is fist where the danger lies. The TV viewers need do nothing: they (38)______ no choices, they’re completely passive and don’t even use their legs.
TV, people often say, informs about current events and the latest developments in science and politics. A lot of good films, music programs have appeared recently on TV. (39)_______ here again there is a danger. We get to like watching TV so much that it begins to dominate our lives. A friend of mine told me that when his TV set broke he and his family suddenly found that they had much more time to do things.
The most important thing which is really criticizing is poor quality of the programs and its harmful effect on children. For example the film “Natural Born Killers” teaches children to kill and there was one accident in France when a group of teenagers kill their parents.
There are many arguments for and against TV. I think we must understand that TV in itself is neither good (40)______ bad. TV is as good or as bad as we make it.
(Source: © Television and Advertisement www.native-english.ru/topics/television-and-advertisement)
Question 36:
A. somehow
B. whether
C. why
D. how
Question 37:
A. comparatively
B. conceitedly
C. competitively
D. casually
Question 38:
A. bring
B. take
C. make
D. do
Question 39:
A. Yet
B. So
C. For
D. If only
Question 40:
A. too
B. and
C. or
D. nor
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 41 to 45.
A warm drink of milk before bed has long been the best choice for those wanting a good night’s sleep. But now a study has found it really does help people nod off - if it is milked from a cow at night.
Researchers have discovered that “night milk” contains more melatonin, which has been proven to help people feel sleepy and reduce anxiety.
The study, by researchers from Seoul, South Korea, involved mice being fed with dried milk powder made from cows milked both during the day and at night.
Those given night milk, which contained 10 times the amount of melatonin, were less active and less anxious than those fed with the milk collected during daytime, according to the study published in The Journal of Medicinal Food.
Night milk quickened the start of sleep and caused the mice to sleep longer.
While the effect of cows milk harvested at different time has not been tested on humans up to now, taking melatonin drugs has been suggested to those who are struggling to fall asleep at night.
Previous studies have also indicated that milk can be excellent for helping sleep because of the calcium content, which helps people to relax.
Milk is also sugar-free and additive-free with nutritionists recommending skimmed milk as the best choice before bed as it is the least fattening. The more fat you take in before bedtime, the greater burden you will put on your body at night.
Question 41: According to the text, the mice fed with daytime milk _________.
A. started sleep more easily
B. were more anxious
C. were less active
D. woke up later
Question 42: Which of the following is true of melatonin according to the text?
A. It’s been tested on mice for ten years
B. It can make people more energetic
C. It exists in milk in great amount
D. It’s used in sleeping drugs
Question 43: What can be a suitable title for the text?
A. Night Milk and Sleep
B. Fat Sugar and Health
C. An Experiment on Mice
D. Milk Drinking and Health
Question 44: How does the author support the theme of the text?
A. By giving examples.
B. By stating arguments.
C. By explaining statistical data.
D. By providing research results.
Question 45: The word “nod off” in the passage is closest in meaning to _______.
A. feel relaxed
B. sit up
C. fall asleep
D. shake head
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 46 to 50.
The meaning of silence varies among cultural groups. Silences may be thoughtful, or they may be blank and empty when the individual has nothing to say. A silence in a conversation may also indicate stubbornness and resistance, apprehension, or discomfort. Silence may be viewed by some cultural groups as extremely uncomfortable; therefore, attempts may be made to fill every gap with conversation. Persons in other cultural groups value silence and see it as essential to understanding a person’s needs. 
Many American Indians have this latter view of silence, as do some traditional Chinese and Japanese persons. Therefore, when one of these persons is speaking and suddenly stops, what may be implied is that the person wants the nurse to consider the content of what has been said before continuing. 
Other cultures may use silence in yet other ways. For example, English and Arabic persons use silence for privacy, whereas Russian, French, and Spanish persons may use silence to indicate agreement between parties. Some persons in Asian cultures may view silence as a sign of respect, particularly toward an elder. Mexicans may use silence when instructions are given by a person in authority rather than showing the disrespect of disagreement.
Nurses need to be aware of the possible meanings of silence so that personal anxiety does not promote the silence to be interrupted prematurely or to be nontherapeutic. A nurse who understands the therapeutic value of silence can use this understanding to enhance the care of clients from other cultures.
Question 46: What does the author say about silence in conversations?
A. It implies anger
B. It promotes friendship
C. It is culture-specific
D. It is content-based
Question 47: Which of the following people might regard silence as a call for careful thought?
A. The Japanese
B. The French
C. The Mexicans
D. The Russians
Question 48: What does the author advise nurses to do about silence?
A. Let it continue as the patient pleases
B. Break it while treating patients
C. Evaluate its harm to patients
D. Make use of its healing effects
Question 49: The word “essential” in the passage is closest in meaning to _______.
A. necessary 
B. dispensable 
C. indicative 
D. insignificant
Question 50: What may be the best title for the text?
A. Sound and Silence
B. What It Means to Be Silent
C. Silence to Native Americans
D. Speech Is Silver; Silence Is Gold
_______THE END_______
ĐÁP ÁN
Câu
Đáp án
Câu
Đáp án
1
D
26
B
2
A
27
C
3
C
28
D
4
C
29
A
5
A
30
A
6
D
31
C
7
C
32
D
8
D
33
C
9
B
34
A
10
B
35
D
11
D
36
B
12
C
37
A
13
C
38
C
14
A
39
A
15
D
40
D
16
C
41
B
17
D
42
D
18
D
43
A
19
B
44
D
20
C
45
C
21
C
46
C
22
B
47
A
23
D
48
D
24
B
49
A
25
B
50
B
----- HẾT ------

Tài liệu đính kèm:

  • docde_thi_thpt_quoc_gia_mon_tieng_anh_nam_2017_de_4_truong_thpt.doc