Bộ đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh Lớp 12 - Năm học 2015-2016 - Trường THPT Triệu Sơn 3

doc 13 trang Người đăng duyenlinhkn2 Ngày đăng 08/07/2022 Lượt xem 257Lượt tải 0 Download
Bạn đang xem tài liệu "Bộ đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh Lớp 12 - Năm học 2015-2016 - Trường THPT Triệu Sơn 3", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên
Bộ đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh Lớp 12 - Năm học 2015-2016 - Trường THPT Triệu Sơn 3
TRƯỜNG THPT TRIỆU SƠN 3
TỔ: SỬ - ĐỊA - ANH
KỲ THI CHỌN HSG CẤP TRƯỜNG NĂM HỌC 2015 - 2016
MễN THI: TIẾNG ANH (Lần 01)
Thời gian thi: 180 phỳt 
PART A: PHONETICS (10 points)
I. Choose one word whose underlined part is pronounced differently from the others by circling A, B, C or D (5 points)
1. A. fiction	 B. invention	 C. education	 D. question
2. A. death	 B. health	 C. disease	 D. spread
3. A. good	 B. book 	 C. stood	 D. tool
4. A. boat B. road	 C. broad	D. coat
5. A. watch	 B. stomach 	 C. Christmas	D. chemical
II. Choose one word whose stress pattern is different from the others by circling A, B, C or D (5 points)
6. A. inexpensive B. psychology C. patriotic D. scientific
7. A. women B. labour C. depend D. children 
8. A. secretary B. intelligent C. necessary D. comfortable
9. A. reduction B. popular C. financial D. romantic
10. A. achievement B. arrangement C. enclosure D. reference
PART B : GRAMMAR AND VOCABULARY (45 points)
I. Choose the word or phrase (A, B, C or D) which best completes each sentence ( 15 points)
11. Peter is a criminal. Hea bank last year.
A. stole 	B. had stolen	 	C. robbed 	D. had robbed
12. I’m afraid there are no seats left . Every seat was ..
A. reserved 	B. served	C. full 	D. used
13. Alice finally..the job because she couldn’t stand its high pressure anymore.
A. admitted 	B. accepted	C. adopted 	D. quit
14. .my sisters and brothers, I’d like to thank for your warm reception.
A. Instead of 	B. On behalf of 	C. On account of 	D. In front of 
15. The campaign raised far more than the . . . . . . . . . . . . of $20.000.
A. aim 	B. object	 	C. goal	D. target
 16. -"Let's have a pizza." -"______"
 	A. Not again 	B. It doesn't matter 	C. Not really 	D. It’s a good idea 
17. Don’t be late for the interview, . .. people will think you are a disorganized person.
A. unless	 	B. otherwise	 	C. if not 	D. or so
18. My friends have just moved to a new flat in a residential area on the . ... . . . . . . of Paris.
A. urban	 	B. outside	 	C. outskirts	D. side
19. Does that newspaper ............. the government or oppose it?
A. advantage	 	B. assist	 	C. encourage	 	D. support
20. Most of my friends are ............ reporters.
A. newspapers	B. newspaper	C. newspaper’s	 	D. newspapers’
21. She is not doing .............. in the garden, just walking about the place.
A. anything	B. nothing	C. something	 	D. a few
22. .................. I have a car, I prefer to travel by train.
A. In spite of	B. Despite	C. Because	D. Although
23. My brother sang ..............of all the pupils of the group.
A. more beautifully	B. the most beautifully	
C. less beautifully 	D. most beautifully
24. The child always keeps his hands and face ....................
A. cleanly	B. clean	 	C. clearly	D. carefully
25. At the party, he drank .....................
A. many glasses of beer 	B. lemon juice a lot of	 
C. many wine	 	D. much waters
II. Complete these sentences, using the suitable forms of the verbs in brackets. (10 points)
26. I got Janine a book for her birthday, but sheit before. (read)
27. He had to walk all the way here. He..exhausted. (be)
28. After..I was allowed to leave the hospital. (treat)
29. At the end of next month, Sarah in government for exactly 20 years. (work)
30. While I .a computer game, my father suddenly came in. (play)
31. There.many technological advances in recent years, the most important being the spread of the Internet. (be)
32. When Tina was young, she..me, which sometimes made me cry. (always, tease)
33. We.up to the mountains the weekend as long as the weather is fine. (go)
34. It is important that everyone something about computer. (learn)
35. My grandfather.from the prison in 1973. (escape) 
III. Complete these sentences, using the suitable forms of the words in brackets: (10 points)
36.. is one of the important factors that lead the firm to success. (MANAGE )
37.. , six members in his family died in the last flood. (FORTUNATE)
38. Excuse me, Sir. I know it’s..to call you up at two A.M. But our factory is on fire! (CONVENIENCE)
39. All those foreign visitors can speak Vietnamese very well. There will be a big ..to have a translator here. (USEFUL)
40. The natural disasters have ..seriously the life of all people there. (EFFECT)
41. Look at the doctor’s..carefully before you take these tablets. (PRESCRIBE)
42. The behaviour of the woman is very.The guard of the supermarket is having a look on her. (SUSPECT)
43. Finally, the proposal of the students was.yesterday. (ADMISSION)
44. Women nowadays have more freedom to take part in social .. (ACT)
45. The United State gained ......... from Britain in 1776. (DEPEND) 
IV. Find out an error in each following sentence. (10 points)
46. Hardly he had entered the office when he realized that he had forgotten his office key. 
47. There are few areas of human experience that have not been writing about.
48. I find that necessary to do something about traffic problems in our city.
49. It was in 1971 that transatlantic supersonic transportation became commercially availability.
50. The computer-based tests will test your ability to understand spoken English, to read nontechnical language, and writing correctly.
51. A lot of people prefer to go to Đa Lat at Christmas.
52. They visited these beautiful views while they lived in England.
53. She has changed a lot of jobs since she has graduated university five years ago.
54. These children were brought back by their grandparents when young.
55. Buffaloes have been tamed for over 5,000 years ago.
PART C: READING (25 points) 
I. Fill in each numbered space with one appropriate word (10 points): Albert Einstein
Best known (56)  his Theory of Relativity, Albert Einstein has been acknowledged (57)  one of the greatest scientists in human society. Born in Germany in 1879, Einstein did (58)  in all his school subjects, with the (59)  of mathematics, which was his (60)  subject. While (61)  as a clerk in Switzerland, Einstein produced the Special Theory of Relativity. This theory states that mass, length and time change depending on (62)  a person looks at them. In 1915, Einstein published his General Theory of Relativity. This new theory created a controversy (63)  many scientists did not agree with him. In the end, simple experiments (64)  Einstein to be correct. Einstein was (65) the Nobel Prize for his work in physics.
II. Choose the correct word or phrase - A, B, C or D - that best completes the passage (10 points)
The traditional definition of literacy is considered to be the ability to read and write, or the ability to use language to, read, write, listen, and speak. In modern contexts, the word refers to reading and writing at a level (66) _______ for communication, or at a level that lets one understand and communicate ideas in a literate society,' so as to take (67) _______ in that society. The United Nations, Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) has drafted the following definition: “Literacy is the ability to identify, understand, interpret, create, communicate and compute, using printed and written 'materials (68) _______ with varying contexts. Literacy involves a continuum of learning to enable an Individual to achieve his or her goals, to develop his, or her (69) _______ and potential, and to participate fully in the wider society."
Many policy analysts consider literacy rates a crucial measure of a region's human capital. This claim is made on the (70) _______ that literate people can be trained less expensively than illiterate people, generally have a higher socio-economic (71) _______ and enjoy better health and employment prospects. Policy makers also argue that literacy increases job opportunities and access to higher education. In Kerala, India, for example, female and child mortality rates declined (72) _______ in the 1960s, when girls who were educated in the education reforms after 1948 began to raise families. Recent researchers, (73) _______, argue that correlations such as, the one listed above may have more to do with the effects of schooling rather than literacy in general. Regardless, the (74)_______ of educational systems worldwide includes a basic (75) _______ around communication through test and print, which is the foundation of most definitions of literacy.
66. A. important 	B. adequate 	C. adaptable 	D. suitable
67. A. control 	 B. comfort 	 C. part 	D. honor
68. A. associated 	B. worked 	C. appropriated 	D. related
69. A. ability 	 B. knowledge 	C. behavior 	 D. performance
70. A. basics 	 B. ways 	C. foundations 	D. grounds
71. A. status 	B. request 	C. condition 	 D. state
72. A. actually 	B. dramatically 	C. extremely 	D. accurately 
73. A. therefore 	B. however 	C. consequently 	D. additionally
74. A. main 	B. majority 	C. focus 	D. demand 
75. A. concept 	B. content 	C. contact 	D. context 
III. Read the passage below and circle the best answer from the four options marked A, B, C or D ( 5 points)
	The loss of the jobs and persistent unemployment in the industrial countries is due mainly to changes in technology. It is thought to be misleading to blame job losses on the shift of corporations from the industrial countries to the Third World.
The present technological developments have been compared to a Third Industrial Revolution. The first coming in the 19th century, was characterized by the steam engine and the use of coal. In the 1920s the second emerged with the use of oil and the electrodynamo. The third, the present one, is driven by computers, biotechnology and information technology.
However, there can be seen weaknesses in the newest of industrial revolutions. The technology is advancing so fast and productivity is rising so fast that we are left with a big problem.. Because of the loss in jobs, caused largely by this new, technology, there will not be enough people with money to buy all these products.
Technology as definitely enhanced our standard of living, even our quality of life. But as the capacity to produce expands and the lack of purchasing power and consequent demand diminish, there can be overproduction and recession, and what happens to our standard of living?
76. What is the main point the author is making? 
A. That the industrial countries have more unemployment than the Third World.
B. That technology is the main cause of unemployment.
C. That corporations have shifted' to the Third World.
D. That the present situation is like in the Industrial Revolution.
77. Which of the following is not a characteristic of one of the industrial revolutions?
A. The use of oil 	B. The use of computer
C. The use of electricity 	D. The use of coal
78. What is stated as being the main weakness of the Third Industrial Revolution?
A. There will be too few people who can afford to buy things.
B. There won't be enough products for everyone to buy.
C. There will not be enough money around.
D. There will be too many machines in the factories.
79. Why does the author think that there won't be enough people to' buy the products?
A. People will not be able to keep up with technology.
B. Productivity will not be high enough.
C. There will be too many products.
D. Many people will be unemployed
80. What do we infer is the author's attitude to the technology?
A. It has improved our purchasing power 
B. It has improved our quality of life.
C. It has created more jobs 
D. It is not responsible for the recession.
PART D: WRITING (20 points)
I. Rewrite these sentences, beginning with the words given in such a way that they remain the same meaning as the old ones: (10 points)
81.You can call me up at anytime you make up your mind.
 Whenever....
 82. He not only failed in his exam but also had a road accident.
Not only...
83. The villagers couldn’t do anything in the terrible flood.
It was ..
84. People think Columbus found America before others.
America ...............................................................................................................................
85. Immediately after his appointment to the post, the new editor fell ill.
Scarcely 	
86. “Why don’t we go to the theatre tonight?” said one of the boys.
One of the boys .......................................................................................................................
87. She thought it was too difficult for her to finish her work by lunchtime.
 She found................................................................................................................................
88. We couldn’t go out because the weather was so cold.
It was ......................................................................................................................................
89. I haven't seen Anne for years.
It's years..................................................................................................................................
90. They kept his passport so that he couldn't leave the country.
They prevented.........................................................................................................................
II. Write an essay about your family and some rules for the children in your family. (about 150 to 200 words) (10 points)
TRƯỜNG THPT TRIỆU SƠN 3
TỔ: SỬ - ĐỊA - ANH
Kì THI chọn HSG CẤP TRƯỜNG NĂM học 2015-20016
thi Môn: TIếNG ANH (Lần 1)
Thời gian thi: 180 phỳt
==========================================================
PART A: PHONETICS (10 points)
I. Choose one word whose underlined part is pronounced differently from the others by circling A, B, C or D (5 points)
1. D	2. C	3. D	4. C	5. A
II. Choose one word whose stress pattern is different from the others by circling A, B, C or D (5 points)
6. B	7. C	8. B	9. B	10. D
PART B: VOCABULARY AND GRAMMAR (45 points)
I. Choose the word or phrase (A, B, C or D) which best completes each sentence ( 15points)
11. C	 12. A	 13. D	14. B	15. D	16. D	17. B 18. C	
19. D	 20. B 21. A	22. D	23. B	24. B 25. A
II. Complete these sentences, using the suitable forms of the verbs in brackets. (10 points)
26. had read 
27. must have been 
28. being treated 
29. will have been working 
30. was playing 
31. have been
32. was always teasing
33. will go
34. learn
35. escaped
III. Complete these sentences, using the suitable forms of the words in brackets: 
(10 points)
36. management 37. unfortunately 38. inconvenient 39. uselessness 	 40. affected 41. prescription 42. suspicious 43. admitted	 44. activities	 45. independence IV. Find out an error in each following sentence. (10 points)
46. Hardly he had entered → Hardly had he entered
47. writing → written
48. I find that necessary → I find it necessary
49. availability → available
50. writing → to write
51. to go → going.
52. lived → were living (they lived → living)
53. since she has graduated → since she graduated .
54. when young. → When they were young. 
55. for over 5,000 years ago → for over 5,000 years 
PART C: READING: (25 points)
I. Fill in each numbered space with one appropriate word (10 points)
56. for	57. as	 58. poorly	 59. exception	60. favourite/ favorite	
61. working	62. how	 63. because 64. proved	65. awarded
II. Choose the correct word or phrase - A, B, C or D - that best completes the passage (10points)
66. B	67. C	68. A	69. B	70. D	
71. A	72. B	73. B	74. C	75. A
III. Choose the correct word or phrase - A, B, C or D - that best completes the passage (10 points)
76. B	77. C	78. A 	79. D	80. B
PART D : WRITING ( 20 points )
I. Rewrite these sentences, beginning with the words given in such a way that they remain the same meaning as the old ones :(10 points)
1. Whenever you make up your mind, you can call me up
2.Not only did he fail in his exam but (he) also had a road accident.
3. It was impossible for the villagers to do anything in the terrible flood.
4. America is thought to have been found by Columbus before others.
5. Scarcely had he been appointed to the post when the new editor fell ill.
6. One of the boys suggested going to the theatre that night.
7. She found it difficult to finish her work by lunchtime.
8. It was such cold weather that we couldn’t go out.
9. It’s years since I last saw Anne/ I saw Anne for the last time.
10. They prevented him from leaving the country by keeping his passport.
II. Write an essay (10 points)
Circle one mistake from the four options A, B, C or D in each sentence below and correct it (0.2 x 5 = 1 point)
III. Choose ONE option ( A,B,C or D ) corresponding to the best sentence which is made up from the given cue words. (0.2 x 5 = 1 point)
1. / keep / she / rain / wait / minutes / night / I / ten / last /
She kept me to wait in the rain for ten minutes last night.
She kept me wait in the rain foe ten minutes last night.
She kept me to be waiting in the rain for ten minutes last night.
She kept me waiting in the rain for ten minutes last night
2. / important / it / stop / father / your / smoke / once/
A. It’s important that your father should stop smoking at once.
B. It’s important that your father stopped smoking at once.
It’s important that your father stops smoking at once.
It’s important that your father may stop smoking at once.
3. / use / be / footballer / team / football / national / Huynh Duc / the best / of / our /
Huynh Duc used being the best footballer of our national football team.
Huynh Duc used to be the best footballer of our national football team.
Huynh Duc used to being the best footballer of our national football team.
Huynh Duc uses to be the best footballer of our national football team.
/ hurt / she / boyfriend / learn / forget / birthday /
She was hurt when learning that had her boyfriend forgotten her bithday.
She hurt was when learning that her boyfriend had forgotten her birthday.
She was hurt that when learning her boyfriend had forgotten her bithday.
She was hurt when learning that her boyfriend had forgotten her birthday.
/ highway / now that / take / get / build / hours / there /
Now that the highway has been built, it takes only two hours to get there.
Now that the highway has been built, it took only two hours to get there.
Now that the highway has been built, it is taking only two hours to get there.
Now that the highway has been built, it has taken only two hours to get there.
T
ĐỀ THI CHÍNH THỨC
Kì THI chọn HSG tỈNH LớP 12-thpt NĂM học 2008-2009
TRƯỜNG THPT NGễ QUYỀN
Đề thi Môn: TIếNG ANH 
Thời gian thi: 120 phỳt ( khụng kể thời gian giao đề và phần thi nghe)
PART I: PHONETICS (4 points)
I. Choose one word whose underlined part is pronounced differently from the others by circling A, B, C or D (0.2 x 10 = 2 points)
A. fiction	B. invention	 C. education	D. question
A. death	B. health	 C. disease	D. spread
A. good	B. book 	 C. stood	D. tool
A. boat 	B. road	 C. broad	D. coat
A. watch	B. stomach 	 C. Christmas	D. chemical
A. naked	B. wicked	 C. needed	D. walked
A. rays	B. says	 C. stays	D. plays
A. worked	B. stopped	 C. forced	D. raised
A. houses 	B. chooses 	 C. horses 	D. rises
A. bush 	B. brush 	 C. lull	D. butterfly
II. Choose one word whose stress pattern is different from the others by circling A, B, C or D (0.2 x 10 = 2 po
A. inexpensive	B. psychology	C. patriotic	D. scientific
A. women	B. labour	C. independent	D. children 
A. secretary	B. intelligent	 	C. necessary	D. comfortable
A. reduction	 B. popular	C. financial	D. romantic
A. achievement	B. arrangement	C. enclosure	D. reference
  A. cosmetics 	 	B. economics 	C. photography 	D. experience
  A. lemon 	B. physics 	C. decay 	D. decade
 A. possible 	B. permission 	C. imagine 	D. enormous 
 A. discover 	B. activate 	C. terrify 	D. normally
 A. disappearance 	B. expectation 	C. intensity 	D. scientific
PART II : VOCABULARY AND GRAMMAR (5 points)
I. Choose the word or phrase (A, B, C or D) which best completes each sentence (0.

Tài liệu đính kèm:

  • docbo_de_thi_hoc_sinh_gioi_mon_tieng_anh_lop_12_nam_hoc_2015_20.doc