Đề thi THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2017 - Đề 13 - Trường THPT Chu Văn An (Có đáp án)

doc 7 trang Người đăng duyenlinhkn2 Ngày đăng 02/07/2022 Lượt xem 441Lượt tải 0 Download
Bạn đang xem tài liệu "Đề thi THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2017 - Đề 13 - Trường THPT Chu Văn An (Có đáp án)", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên
Đề thi THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2017 - Đề 13 - Trường THPT Chu Văn An (Có đáp án)
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO YấN BÁI
 TRƯỜNG THPT CHU VĂN AN 
(Đề thi cú 05 trang)
KỲ THI TRUNG HỌC PHỔ THễNG QUỐC GIA NĂM 2017
Mụn: TIẾNG ANH
Thời gian làm bài: 60 phỳt, khụng kể thời gian phỏt đề
 Đề 1	
 Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.
Question 1:
A. forged
B. appalled
C. composed
D. noticed
Question 2:
A. resort
B. aisle
C. hesitate
D. desert
 Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.
Question 3: A. struggle
B. survive
C. enlarge
 D.occur
Question 4: A. conceal
B. contain
C. conserve
D. conquer
 Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Question 5: Some major causes of ocean pollution include oil spills, toxic waste and hazardous materials _____ into the ocean.
A. that dumped
B. dumped
C. which dump
D. are dumped
Question 6: All of us should be aware of that internet is very useful for us but it also has lots of disadvantages so while ______ the web be alert!
A. surfing
B. surf
C. surfed
D. to surf
Question 7: Eating organically grown food is a clear, intelligent, delicious choice. ______, finding and affording only organic food is sometimes tough.
A. Although
B. However
C. So
D. Regarding
Question 8: Mr. Pike would scarcely keep track of his business by cell phone when he was in his one-month traveling, ______ ?
A. wouldn’t he
B. didn’t he
C. would he
D. did he
Question 9: But for the fact that I had owed him a favor, I _______ to help him.
A. would have agree
B. wouldn’t have agreed
C. couldn’t agree
D. would agree
Question 10: People become contaminated ______ directly from household products _____ by eating contaminated seafood and animal fats.
A. either  or
B. neither  nor
C. either  nor
D. neither  or
Question 11: Total weight of all the ants in the world is much greater than ______.
A. is of all human beings
B. that of all human beings
C. to all human beings
D. all human beings is that
Question 12: Harry Potter books, which____by J. K. Rowling, are very popular with children around the world. 
A. will write 	B. wrote 	C. were written 	D. will be written
Question 13: Jack was wearing blue jeans and a torn T-shirt, while all other guests had on formal dinner wear. He really _______.
A. stood out
B. stayed out
C. came out
D. look out
Question 14: A man chosen from the university was told to ______a copy and keep the original in the safe.
A. complicate 
B. sophisticate
C. contemplate
D. duplicate
Question 15: Pokộmon Go is ______ this season’s hit game. But we’re just over a month out, so it’s too soon to know exactly how Pokộmon Go is faring in the longer term.
A. unquestionable
B. questionable
C. unquestionably
D. questionably
Question 16: The sandwich was bought a week ago; I don’t think it is ______ now.
A. editable
B. efficient
C. edible
D. effective
Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges
Question 17: Mike and Lane are university students. They are talking about Lane’s upcoming high-school reunion. Select the most suitable response to fill in the blank.
Mike: “So, you have your fifth high-school reunion coming up?” Lane: “	”
A. Oh, the school reunion was wonderful.	B. The food at the reunion was excellent.
C. Yeah. I’m really looking forward to it.	D. No. You’re in no mood for the event.
Question 18: Ken and Tom are high-school students. They are discussing where their study group will meet. Select the most suitable response to fill in the blank.
Ken: “Where is our study group going to meet next weekend?” Tom: “_	”
A. We are too busy on weekdays.	B. The library would be best.
C. Why don’t you look at the atlas?	D. Studying in a group is great fun.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.
Question 19: The team wasn’t playing well, so the coach took the bull by the horns and sacked several senior players.
A. made the right decision
B. made the wrong decision
C. made a bold decision
D. made a final decision
Question 20: The girl’s distant and haughty behavior made people forget just how talented she was.
A. magnanimous
B. genuine
C. elegant
D. arrogant
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE meaning to the underlined part in each of the following questions.
Question 21: His extravagant ideas were never brought to fruition.
A. impressive 	B. exaggerated 	C. unacceptable D. practical
Question 22: This shouldn’t be too taxing for you.
A. comfortable 	B. demanding 	 C. easy 	D. relaxing
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.
Question 23: Your trip to Dalat sounds absolutely fascinated. I’d love to go there.
                                    A              B                          C                                D
Question 24: Several people have apparent tried to change the man’s mind, but he refuses to listen.
                           A                            B                                                C                               D
Question 25: The number of homeless people in Nepal have increased sharply due to the recent
 A	 B	 C
severe earthquake.
D
Mark the letter A,B,C or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the followng questions.
Question 26: No one in our club can speak English as fluently as Mai.
A. Mai speaks English the most fluently in our club 
B. Mai is the worst English speaker in our club.
C. Mai speaks English as fluently as other people in our club. 	
D.. Mai speaks English more fluently than no one in our club. 
Question 27: “ John lelf here an hour ago,” said Jane.
A. Jane told me that John had lelf there an hour before.	
B. Jane said John lelf here an hour before.
C. Jane told John to have lelf there an hour before.
D. Jane told me that John to leave there an hour before.
Question 28: As television programmes become more popular, they seem to get worse.
A. The more popular be come television programmes, the worse they seem.
B. The popular television programmes, the worse they seem. 
C. The more popular television programmes become, the worse they seem.
D. The most popular television programmes become, the worst they seem.
Mark the letter A,B,C or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the folloing questions.
 Question 29: We’d better leave them a note. It’s possible they will arrive later.
A.If they arrive late, we’d better leave them a note.
B.We’d better leave them a note as they possibly arrive later.
C.They will probly arrive later so that we’d better leave them a note.
D.We’d better leave them a note in case they arrive later.
Question 30 :Women still cover their heads in some countries. They did so in the past.
A. In the past, women cover their heads but they do so today in some countries.
B. Women still cover their heads in some countries as they did in th past.
C. Women still cover their heads in some countries similar to what they did so in the past.
D. Women still cover their heads in some countries as they did so in the past.
Read the following passage and mark the letter A,B,C or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 31 to 35. 
 The Sahara is a vast region that extends across parts of ten countries in Northern Africa .The mane Sahara comes from the Arabic . . . . (31). . . . . for “desert”. It stretches the entire . . . . (32) . . of the continent ,from the Atlantic Ocean in the west to the Red Sea in the east .In fact ,the Sahara is almost as large as the United States .In this great desert ,. . . . . (33) . . . . temperatures can be scorching . The highest . . . . (34). . . . . temperature ever recorded in Sahara in 1922 was 136 Fahrenheit (58 Celsius) .In winter ,it can get chilly . . . (35). . . . at nighttime for water to freeze .
Question 31: A. speech	B. phrase	C. expression	 D. word
Question 32. A. width	B. wide 	C. widely	D. widen
Question 33. A. sunshine	B. sunlight 	C. daytime	D. daylight
Question 34. A out	 B. outdoor 	 C. outdoors	D. outer
 Question 35. A. rich	B. enough	C. sufficient	D. abundant
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 36 to 42.
 New surveys suggest that the technological tools we use to make our lives easier are killing our leisure time. We are working longer hours, taking fewer and shorter vacations (and when we do go away, we take our cell phones, PDAs, and laptops along). And, we are more stressed than ever as increased use of e-mail, voice mail, cell phones, and the Internet is destroying any idea of privacy and leisure.
 Since the Industrial Revolution, people have assumed that new labor-saving devices would free them from the burdens of the workplace and give them more time to grow intellectually, creatively, and socially – exploring the arts, keeping up with current events, spending more time with friends and family, and even just ‘goofing off’.
 But here we are at the start of the 21st century, enjoying one of the greatest technological boom times in human history, and nothing could be further from the truth. The very tools that were supposed to liberate us have bound us to our work and study in ways that were inconceivable just a few years ago. It would seem that technology almost never does what we expect.
 In ‘the old days’, the lines between work and leisure time were markedly clearer. People left their offices at a predictable time, were often completely disconnected from and out of touch with their jobs as they traveled to and from work, and were off-duty once they were home. That is no longer true. In today’s highly competitive job market, employers demand increased productivity, expecting workers to put in longer hours and to keep in touch almost constantly via fax, cell phones, e-mail, or other communications devices. As a result, employees feel the need to check in on what is going on at the office, even on days off. They feel pressured to work after hours just to catch up on everything they have to do. Workers work harder and longer, change their work tasks more frequently, and have more and more reasons to worry about job security.
 Bosses, colleagues, family members, lovers, and friends expect instant responses to voice mail and e-mail messages. Even college students have become bound to their desks by an environment in which faculty, friends, and other members of the college community increasingly do their work online. Studies of time spent on instant messaging services would probably show staggering use.
 This is not what technology was supposed to be doing for us. New technologies, from genetic research to the Internet, offer all sorts of benefits and opportunities. But, when new tools make life more difficult and stressful rather than easier and more meaningful – and we are, as a society, barely conscious of it – then something has gone seriously awry, both with our expectations for technology and our understanding of how it should benefit us.
From “Summit 1” by Joan Saslow & Allen Ascher
Question 36: According to the first three paragraphs, technological tools that were designed to make our lives easier______.
A. have brought us complete happiness	 B. have fully met our expectations
C. have not interfered with our privacy	 D. have turned out to do us more harm than good
Question 37 Which of the following is NOT true about technological tools, according to new surveys?
A. They make our life more stressful.	B. They bring more leisure to our life.
C. They are used even during vacations.	D. They are being increasingly used.
Question 38: The word “inconceivable” in the passage is closest in meaning to”______”.
	A. unforgettable	B. unimaginable	C. predictable	D. foreseeable
Question 39: It can be inferred from the fourth paragraph that______.
A. it is compulsory that employees go to the office, even on days off
B. employees have more freedom to decide what time they start and finish work
C. employers are more demanding and have efficient means to monitor employees
D. life is more relaxing with cell phones and other technological devices
Question 40: The word “They” in the fourth paragraph refers to______.
A. employers	B. employees	C. workers	D. tasks
Question 41: This passage has probably been taken from______.
A. a science review	B. a political journal	C. an advertisement	D. a fashion magazine
Question 42: Which of the following could best serve as the title of the passage? 	
A. Expectations and Plain Reality	B. Benefits of Technology
C. Research on the Roles of Computers	D. Changes at the Workplace
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 43 to 50.
	Very few people, groups, or governments oppose globalization in its entirety. Instead, critics of globalization believe aspects of the way globalization operates should be changed. The debate over globalization is about what the best rules are for governing the global economy so that its advantages can grow while its problems can be solved.
	On one side of this debate are those who stress the benefits of removing barriers to international trade and investment, allowing capital to be allocated more efficiently and giving consumers greater freedom of choice. With free-market globalization, investment funds can move unimpeded from the rich countries to the developing countries. Consumers can benefit from cheaper products because reduced taxes make goods produced at low cost from faraway places cheaper to buy. Producers of goods gain by selling to a wider market. More competition keeps sellers on their toes and allows ideas and new technology to spread and benefit others.
	On the other side of the debate are critics who see neo-liberal policies as producing greater poverty, inequality, social conflict, cultural destruction, and environmental damage. They say that the most developed nations – the United States, Germany, and Japan – succeeded not because of free trade but because of protectionism and subsidies. They argue that the more recently successful economies of South Korea, Taiwan, and China all had strong state-led development strategies that did not follow neo-liberalism. These critics think that government encouragement of “infant industries” – that is, industries that are just beginning to develop – enables a country to become internationally competitive.
	Furthermore, those who criticize the Washington Consensus suggest that the inflow and outflow of money from speculative investors must be limited to prevent bubbles. These bubbles are characterized by the rapid inflow of foreign funds that bid up domestic stock markets and property values. When the economy cannot sustain such expectation, the bubbles burst as investors panic and pull their money out of the country.
	Protests by what is called the anti-globalization movement are seldom directed against globalization itself but rather against abuses that harm the rights of workers and the environment. The question raised by nongovernmental organizations and protesters at WTO and IMF gatherings is whether globalization will result in a rise of living standards or a race to the bottom as competition takes the form of lowering living standards and undermining environmental regulations.
	One of the key problems of the 21st century will be determining to what extent markets should be regulated to promote fair competition, honest dealing, and fair distribution of public goods on a global scale.
From “Globalization” by Tabb, William K., Microsoft đ Student 2009 [DVD]
Question 43: It is stated in the passage that ______.
A. the protests of globalization are directed against globalization itself
B. the United States, Germany, and Japan succeeded in helping infant industries
C. suppoters of globalization stress the benefits of removing trade barriers
D. critics of globalization say that the successful economies are all in Asia
Question 44: Supporters of free-market globalization point out that ______.
A. consumers can benefit from cheaper products	
B.there will be less competition among producers
C. taxes that are paid on goods will be increased	
D. investment will be allocated only to rich countries
Question 45: The word “allocated” in the passage mostly means “_____”.
A. removed	B. solved	C. offered	D. distributed
Question 46: The phrase “keeps sellers on their toes” in the passage mostly means “_____”.
A. makes sellers responsive to any changes	B. allows sellers to stand on their own feet
C. forces sellers to go bare-footed	D. prevents sellers from selling new products
Question 47: According to critics of globalization, several developed countries have become rich because of ____.
A. their neo-liberal policies	B. their help to developing countries
C. their prevention of bubbles	D. their protectionism and subsidies
Question 48: Infant industries mentioned in the passage are _____.
A. successful economies B. young companies C. development strategies	 D. young industries
Question 49: Which of the following is NOT mentioned in the passage?
A. Critics believe the way globalization operates should be changed.
B. The anti-globalization movement was set up to end globalization.
C. Some Asian countries had strong state-led economic strategies. 
D. Hardly anyone disapproves of globalization in its entirety.
Question 50: The debate over globalization is about how_____.
A. to use neo-liberal policies for the benefit of the rich countries 
C. to spread ideas and strategies for globalization
B. to govern the global economy for the benefit of the community 
D. to terminate globalization in its entirely 
	THE END 	
ĐÁP ÁN
1. D
11. B
21. D
31. D
41. A
2.B
12.C
22.C
32.A
42.A
3.A
13.A
23.B
33.C
43.C
4.D
14.D
24.B
34.B
44.A
5.B
15.C
25.B
35.B
45.D
6.A
16.C
26.A
36.D
46.A
7.B
17.C
27.A
37.B
47.D
8.C
18.B
28.C
38.B
48.D
9.B
19.C
29.D
39.C
49.B
10.A
20.D
30.B
40.B
50.B

Tài liệu đính kèm:

  • docde_thi_thpt_quoc_gia_mon_tieng_anh_nam_2017_de_13_truong_thp.doc