Đề thi chọn học sinh giỏi cấp tỉnh môn Tiếng Anh Lớp 12 - Năm học 2016-2017 (Có đáp án)

doc 14 trang Người đăng duyenlinhkn2 Ngày đăng 02/07/2022 Lượt xem 100Lượt tải 0 Download
Bạn đang xem tài liệu "Đề thi chọn học sinh giỏi cấp tỉnh môn Tiếng Anh Lớp 12 - Năm học 2016-2017 (Có đáp án)", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên
Đề thi chọn học sinh giỏi cấp tỉnh môn Tiếng Anh Lớp 12 - Năm học 2016-2017 (Có đáp án)
ĐỀ CHÍNH THỨC
 ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI CẤP TỈNH
NĂM HỌC: 2016 – 2017
MÔN THI: TIẾNG ANH - LỚP 12 
================
Điểm bài thi
Giám khảo 1
Giám khảo 2
Số phách
Bằng số:
Họ tên:
Họ tên:
Bằng chữ:
Chữ ký:
Chữ ký:
* Ghi chú: Đề thi gồm 09 trang. Thí sinh làm bài trực tiếp vào đề thi.
PART ONE: PHONETICS (1.0POINT)
I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others.(0.5pt)
1. A. supposedly B. markedly C. allegedly D. determinedly
2. A. endure B. feature C. procedure D. measure
3. A. complete B. command C. common D. community
4. A. comb B. climb C. debt D. cable
5. A. neighbour B. height C. sleigh D. weight
Your answers:
1. 	

2. 	

3. 	

4. 	

5. 	
II. Choose the word whose stress pattern is different from that of the others.(0.5pt)
1. A. possibility B. disappointed C. manufacture D. instrument
2. A. environment B. mystery C. contribute D. terrific
3. A. deficiency B. psychology C. ecological D. competitor
4. A. recommend B. difficulty C. admirable D. document
5. A. encouragement B. interviewer C. acknowledge D. miraculously
Your answers:
1. 	

2. 	

3. 	

4. 	

5. 	
PART TWO: LEXICO-GRAMMAR (7.0POINTS)
I. Choose the best option to complete each of the following sentences. (2.5pts)
1. Only after the atomic bomb and development in the air travel , science fiction really become popular.
A. had created/ had taken off/ was B. had been created/ had been taken off/ has
C. had been created/ had taken off/ did D. had been created/ / had taken off/ had
2. We’ve bought some chairs for the garden so that they are easy to store away.
A. adapting B. adjusting C. bending D. folding
3. I don’t think she can get her message to the students. She seems too nervous.
A. across B. around C. out D. over
4. , it is obvious that the whole thing was a waste of time and effort.
A. None of us wanted to go in the first place
B. Staff meetings are often boring and have no apparent point to them
C. Since the results were far more satisfactory than anyone had expected
D. Seeing that we couldn’t solve anything in the end
5. There are words in English having more than one meaning. Pay close attention to this fact.
A. a large many B. quite many C. a great many D. quite a lot
6. This car has many features including .
A. stereo, safety devices, air condition, and it saves gas B. good music, safety devices, air conditioning, and gas C. stereo, safety devices, air conditioned, and good gas
D. stereo, safety devices, air conditioning, and low gas mileage
7. Round and round .
A. the wheels of the engine went B. did the wheels of the engine go
C. went the wheels of the engine D. going the wheels of the engine
8. The replacement of shops such as the groceries and chemists’ by the café the housewives with insufficient facilities for shopping.
A. leave B. have left C. has left D. to have left
9. Your argument 	

that Britain is still a great power, but this is no longer the case.
A. outlines B. presupposes C. concerns D. presents
10. They are happily married although, of course, they argue .
A. most times B. from day to day C. every now and then D. on the occasion
11. He promised to mend the broken wheel soon without .
A. fail B. failure C. trouble D. mistake
12. One of the first exercises in math class is measure the radius of a circle.
A. to learn and B. to learn how to C. learning to D. learn to
13. We were shocked to hear the news of your .
A. having fired B. being fired C. having been fired D. to have been fired
14. I don’t know French, but I’ll .
A. get Tom to translate it B. have it translate
C. have Tom to translate it D. make it translate
15. as taste is really a composite sense made up of both taste and smell.
A. That we refer to B. What we refer to
C. To which we refer D. What do we refer to
16. have settled, one of their first concerns has been to locate an adequate water supply.
A. Wherever people B. There are people who
C. Where people D. People
17. Politicians should never lose of the needs of the people they represent.
A. view B. sight C. regard D. prospect
18. team sports require cooperation.
A. Of all B. They are all C. Why all are D. All
19. Studies indicate collecting art today than ever before.
A. there are that more people B. more people that are
C. that there are more people D. people there are more
20. Doctors advise people who are deficient vitamin C to eat more fruit and vegetables.
A. from B. of C. in D. for
21. Dick put 	

ball in net in second half but goal was disallowed.
A. a - a - a - a B. the - the - the - the
C. the - the - a - a D. a - a - the - the
22. There is a real possibility that these animals could be frightened a sudden loud noise.
A. being there B. should there be C. there was D. there have been
23. The computer has dramatically affected photographic lenses are constructed.
A. is the way B. that the way C. which way do D. the way
24. Six novels a year, you say? He’s certainly a writer.
A. fruitful B. fertile C. virile D. prolific
25. The handwriting is completely . This note must have been written a long time ago.
A. inedible B. indellible C. illegible D. unfeasible
Your answers:
1. 	
2. 	
3. 	
4. 	
5. 	
6. 	
7. 	
8. 	
9. 	
10. 	
11. 	
12. 	
13. 	
14. 	
15. 	
16. 	
17. 	
18. 	
19. 	
20. 	
21. 	
22. 	
23. 	
24. 	
25. 	
II. Give the correct form or tense of the verbs in brackets. (1.5pt)
a. The children were frightened because the lights suddenly (1. go) out and they (2. sit)
 in the dark.
b. What tune (3. play) when we (4. come) in?
c. She was badly hurt when her car hit another car. If she (5. wear) her seat belt, she (6. not hurt) so badly.
d. It is vital that no one else (7. know) about the secret government operation.
e. It seems strange to be standing here, (8. look) out at Sydney Harbor.
f. Tom had a lucky escape. He (9. kill) when a car crashed into the front of his house.
g. (10. Rank) as a masterpiece, a work of art must transcend the ideals of the period in which it was created.
Your answers:
1. 	
3. 	
5. 	
7. 	
9. 	

2. 	
4. 	
6. 	
8. 	
10. 	
III. There are ten mistakes in the following passage. Find and correct them. (1.5 pt)
It seems that the mystery of why the Pyramids were built may have solved. Until quite recently people got used to think that they were just tombs for pharaohs. Instead, the connection with astronomy seem much more important. Egyptologists have often asked them how long it spent to build them and why people built them in first place. Experts came up with a suggestion that the Egyptians may have believed in the River Nile was the earthly equivalent of the Milky Way. Many agree that the sizes of the three Giza Pyramids are in propotion to the three stars of Orion. Nothing, then, was by the chance. Rather, the souls of dead pharaohs were deliberatedly being project through shafts to reach at their goal of the Orion constellation.
Your answers:
No
Line
Mistake
Correction
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
IV. Give the correct form of the word in each of the following brackets. (1.5pt)
It was not so long ago that we dealt with colleagues through face-to-face (1. INTERACT)
 and with counterparts and customers by phone or letter. But the world of communication has
undergone a dramatic transformation, not for all the good. Email, while (2. DOUBT) 	

a swift
means of communication providing your server is fully (3. FUNCTION) and that the address
you have contains no (4. ACCURATE) 	

has had a (5. SIGNIFY) 	

effect on certain
people’s behaviour, both at home and business. For those people, the use of email has become
irresistibly (6. ADDICT) 	

to the extent that it is (7. THREAT) their mental and physical
health. Addicts spend their day (8. COMPULSION) checking for email and have a (9. TEND)
 to panic if their server goes down. It is estimated that one in six people spend four hours a day sending and receiving messages, the equivalent to more than two working days a week. The negative effect on (10. PRODUCE) is something employers are well aware of.
Your answers:
1. 	
3. 	
5. 	
7. 	
9. 	

2. 	
4. 	
6. 	
8. 	
10. 	
PART THREE: READING (6.0 POINTS)
I. Read the following passage and choose the option that indicates the correct answer to each of the following questions.(2.0pts)
In the United States in the early 1800's, individual state governments had more effect on the economy than did the federal government. States chartered manufacturing, banking, mining, and transportation firms and participated in the construction of various internal improvements such as
canals, turnpikes, and railroads. The states encouraged internal improvements in two distinct ways; first, by actually establishing state companies to build such improvements; second, by providing part of the capital for mixed public-private companies setting out to make a profit.
In the early nineteenth century, state governments also engaged in a surprisingly large amount of direct regulatory activity, including extensive licensing and inspection programs. Licensing targets reflected both similarities and differences between the economy of the nineteenth century and that of today: in the nineteenth century, state regulation through licensing fell especially on peddlers, innkeepers, and retail merchants of various kinds. The perishable commodities of trade generally came understate inspection, and such important frontier staples as lumber and gunpowder were also subject to state control. Finally, state governments experimented with direct labor and business regulation designed to help the individual laborer or consumer, including setting maximum limits on hours of work and restrictions on price-fixing by businesses.
Although the states dominated economic activity during this period, the federal government was not inactive. Its goals were the facilitation of western settlement and the development of native industries. Toward these ends, the federal government pursued several courses of action. It established a national bank to stabilize banking activities in the country and, in part, to provide a supply of relatively easy money to the frontier, where it was greatly needed for settlement. It permitted access to public western lands on increasingly easy terms, culminating in the Homestead Act of 1862, by which title to land could be claimed on the basis of residence alone. Finally, it set up a system of tariffs that was basically protectionist in effect, although maneuvering for position by various regional interests produced frequent changes in tariff rates throughout the nineteenth century.
1. What does the passage mainly discuss?
A. States's rights versus federal rights.
B. The participation of state governments in railroad, canal, and turnpike construction. C. The roles of state and federal governments in the economy of the nineteenth century. D. Regulatory activity by state governments.
2. The word “effect” in bold in paragraph 1 is closest in meaning to .
A. value B. argument C. influence D. restraint
3. All of the following are mentioned in the passage as areas that involved statevernments in the nineteenth century EXCEPT .
A. mining B. banking C. manufacturing D. higher education
4. The word “distinct” in bold in paragraph 1 is closest in meaning to .
A. separate B. innovative C. alarming D. provocative
5. It can be inferred from the first paragraph that in the nineteenth century canals and railroads were
 .
A. built with money that came from the federal government
B. much more expensive to build than they had been previously
C. built predominantly in the western part of the country
D. sometimes built in part by state companies
6. The regulatory activities of state governments included all of the following EXCEPT .
A. licensing of retail merchants B. inspecting materials used in turnpike maintenance
C. imposing limits on price-fixing D. control of lumber
7. The word “setting” in bold in paragraph 2 is closest in meaning to .
A. discussing B. analyzing C. establishing D. avoiding
8. The word “ends” in bold in paragraph 3 is closest in meaning to .
A. benefits B. decisions C. services D. goals
9. According to the passage, which of the following is true of the Homestead Act of 1862?
A. It made it increasingly possible for settlers to obtain land in the West. B. It was a law first passed by state governments in the West.
C. It increased the money supply in the West. D. It established tariffs in a number of regions.
10. Which of the following activities was the responsibility of the federal government in the nineteenth century?
A. Control of the manufacture of gunpowder.
B. Determining the conditions under which individuals worked. C. Regulation of the supply of money.
D. Inspection of new homes built on western lands.
Your answers:
1. 	

2. 	

3. 	

4. 	

5. 	

6. 	

7. 	

8. 	

9. 	

10. 	
II. Read the text below and fill in each blank with ONE suitable word. (2.0pts)
The British are widely (1) to be a very polite nation, and in (2) respects this is true. An Italian journalist once commented of the British that they need (3) fewer than four “thank yous” merely to buy a bus ticket. The first, from the bus conductor means, “I’m here.”. The second accompanies the handling over of the money. The third, again from the conductor, (4) 	 “Here is your ticket.”, and then the passenger utters a final one as he accepts the tickets. Such transactions in most (5) parts of the world are usually conducted in total silence. In sharp contrast
to this excessive politeness with strangers, the British are strangely lacking (6) ritual phrases for social interaction. The exhortation “Good appetite”, uttered in so (7) other languages to fellow- diners before a meal, does not exist in English. The nearest equivalent – Enjoy your dinner! – is said only by people who will not be pataking of the meal in question. What’s more, the British (8) 	 happiness to their friends or acquaintances only at the start of a new year and at (9) such as birthdays, (10) the Greeks routinely wish all and sundry a “good week” or a “good month”.
Your answers:
1. 	
6. 	

2. 	
7. 	

3. 	
8. 	

4. 	
9. 	

5. 	
10. 	
III. Read the passage and choose the best option for each of the following blanks. (2.0pts)
Media and advertising
After more than fifty years of television, it might seem only obvious to conclude that it is here to
(1) 	

. There have been many objections to it during this time, of course, and (2) a
variety of grounds. Did it cause eye-strain? Was the (3) bombarding us with radioactivity? Did the advertisements contain subliminal messages, persuading us to buy more? Did children turn to violence through watching it, either because so (4) programs taught them how to shoot, rob, and kill, or because they had to do something to counteract the hours they had spent glued to the tiny screen? Or did it simply create a vast passive (5) drugged by glamorous serials and inane
situation (6) ? On the other hand did it increase anxiety by sensationalizing the news [or the
news which was (7) 	

by suitable pictures] and filling our living rooms with war, famine and
political unrest? (8) in all, television proved to be the all-purpose scapegoat for the second half of the century, blamed for everything, but above all, eagerly watched. For no (9) how much we despised it, feared it, were bored by it, or felt that it took us away from the old paradise of family
conversation and hobbies such as collecting stamps, we never turned it off. We kept staring at the
screen, aware that our own tiny (10) 	

was in if we looked carefully.
1. A. be
2. A. with
B. stay
B. over
C. exist
C. by
D. prolong
D. on
3. A. screen
B. danger
C. machine
D. reason
4. A. that
5. A. program
6. A. comedies
B. far
B. personality
B. programs
C. many
C. audience
C. perhaps
D. what
D. tense
D. consequently
7. A. taken
8. A. Taken
B. presented
B. All
C. capable
C. Somewhat
D. accompanied
D. Thus
9. A. one
B. matter
C. difference
D. reason
10. A. fault
B. reflection
C. situation
D. consciousness
Your answers:
1. 	

2. 	

3. 	

4. 	

5. 	

6. 	

7. 	

8. 	

9. 	

10. 	
PART FOUR: WRITING (6.0POINTS)
I. Finish the second sentence in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it. (2.0pts)
1. If the work is finished by lunchtime, you can go home.
 Get 	
2. You haven’t done your work, have you?
 It’s about 	
3. The fourth time he asked her to marry him, she accepted.
 Only on his 	
4. He said that he had won as a result of good luck.
 He attributed 	
5. That reminds me of the time I climbed to the top of Mount Fuji.
That takes me 	
6. People rumour that he is rich but stingy.
 What 	
7. Such a ridiculous proposal isn’t worth serious consideration.
There is 	
8. Just thinking about his face at that moment makes me laugh.
The very 	
9. We cannot see animals in a vast area after the forest fire.
 There is an 	
10. The staff hated Frank’s new policies so intensely that they went on strike.
 So intense 	 II. Write a new sentence similar in meaning to the given one, using the word given in the brackets. Do not alter the word in any way. (2.0pts)
1. I suddenly realized the meaning of a “freebie”. (dawned)
2. After the scandal, he was asked to resign. (HAND)
3. Bruce said that the situation at work was like a family argument. (likened)
4. My father is not feeling well these days. (weather)
5. I don’t think this record will ever be popular. (catch)
6. His arrival was completely unexpected. (took)
7. The success of our local theater has made our city famous. (map)
8. He is certainly not a reliable witness. (means)
9. Our company is the only company allowed to import these chemicals. (monopoly)
10. It’s uncertain whether the band’s tour will take place. (BALANCE)
III. Essay writing (2.0pts)
Some high schools require all students to wear school uniforms. Other high schools permit students to decide what to wear to school. Which of these two school policies do you think is better?
In about 250 words, write an essay to express your opinion, using specific reasons and examples to support your opinion.
(You may continue your writing on the back page if you need more space.)
.
.
.
.
.
.
.
.
----THE END---
 UBND TỈNH ĐĂK NÔNG
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO
HƯỚNG DẪN CHẤM
ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI CẤP TỈNH
NĂM HỌC 2016 - 2017
Môn thi: Tiếng Anh - Lớp 12 
===============
PART ONE: PHONETICS (1.0POINT)
I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others. (0.5pt)
1. D 2. A 3. C 4. D 5. B
II. Choose the word whose stress pattern is different from that of the others.(0.5pt)
1. D 2. B 3. C 4. A 5. B
PART TWO: LEXICO-GRAMMAR (7.0POINTS)
I. Choose the best option to complete each of the following sentences.(2.5pts)
1. C 2. D 3. A 4. D 5.C 6. D 7. C
8. C 9. B 10. C 11. A 12. B 13. C 14. A
15. B 16. A 17. B 18.D 19. C 20. C 21. B
22. B 23. D 24. D 25. C
II. Give the correct form or tense of the verbs in brackets. (1.5pt)
1. had gone 2. were sitting
3. was being played 4. came
5. had been wearing 6. wouldn’t have been hurt
7. (should) know 8. looking
9. could have been killed 10. To be ranked
III. There are ten mistakes in the following passage. Find and correct them. (1.5pt)
It seems that the mystery of why the Pyramids were built may (1. have solved have been solved). Until quite recently people got used (2. to think to thinking) that they were just tombs for pharaohs. Instead, the connection with astronomy (3. seem seems) much more important. Egyptologists have often asked (4. them themselves) how long it (5. spent took) to build them and why people built them in (6. first place the first place). Experts came up

Tài liệu đính kèm:

  • docde_thi_chon_hoc_sinh_gioi_cap_tinh_mon_tieng_anh_lop_12_nam.doc