Đề thi chọn học sinh giỏi tỉnh Nghệ An lớp 11 cấp thpt năm học 2015 – 2016 môn thi: Tiếng Anh - Bảng A

doc 10 trang Người đăng minhphuc19 Ngày đăng 22/02/2019 Lượt xem 164Lượt tải 1 Download
Bạn đang xem tài liệu "Đề thi chọn học sinh giỏi tỉnh Nghệ An lớp 11 cấp thpt năm học 2015 – 2016 môn thi: Tiếng Anh - Bảng A", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên
Đề thi chọn học sinh giỏi tỉnh Nghệ An lớp 11 cấp thpt năm học 2015 – 2016 môn thi: Tiếng Anh - Bảng A
SỞ GD&ĐT NGHỆ AN
Đề chớnh thức
KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI TỈNH LỚP 11 CẤP THPT
NĂM HỌC 2015 – 2016
Mụn thi: TIẾNG ANH - BẢNG A
Thời gian: 150 phỳt ( khụng kể thời gian giao đề)
Điểm bằng số: ...............................
Điểm bằng chữ: ............................
Họ tên, chữ ký GK 1: ...........................................
Họ tên, chữ ký GK 2: ...........................................
Số phách
SECTION A: LISTENING
Part 1:You will hear five people talking about music. For questions 1-5, choose from the list A-H what each speaker says. Use the letters only once. There are three extra letters which you do not need to use.
I get excited when I hear something new. 
Your answers
Music lets me express my emotions. 
Speaker 1:
1
I find it hard to listen to older songs. 
Speaker 2:
2
I’m a little bored with new music.
Speaker 3:
3
I love playing different musical instruments.
Speaker 4:
4
I sometimes get angry when I’m listening.
Speaker 5:
5
The music I listen to relaxes me.
Certain types of music make me sad.
Part 2: You will hear someone giving a talk about global warming. For questions 1-10, complete the sentences. Write NO MORE THAN THREE WORDS AND/OR A NUMBER for each answer.
THE TRUTH ABOUT GLOBAL WARMING
1. Our world is getting warmer with each (1) that passes.
2. Scientists measure (2) temperature changes.
3. Some studies show that the Earth’s average temperature has risen by a couple of degrees in the last (3). years.
4. Some people hear news reports about solar flares, which are (4). on the face of the Sun.
5. Scientists have observed that from (5) .., a time when solar activity was low, the Earth was absorbing more energy per square metre then it was reflecting bach into space.
6. It is true that plants “breathe” carbon dioxide in the same way that we “breathe” (6) ..
7. While some carbon dioxide is natural and good, too much is (7) .... poisonous.
8. A study in 2007 noted that Greenland, an island near the Arctic Circle, may (8) .. a longer growing season due to global warming. At the same time, though, the rest of the planet will suffer from (9) 
9. Climate scientists have successful predicted weather (10)  since 1900, including the increase in temperatures.
Your answers:
1.
6.
2.
7.
3.
8.
4.
9.
5.
10.
SECTION B: READING
Part 1:Read the following passage and choose the letter A, B, C, or D to indicate the correct answer to each of the questions
Most human diets contain between 10 and 15 percent of their total calories as protein. The rest of the dietary energy conies from carbohydrates, fats, and in some people, alcohol.The proportion of calories from fats varies from 10 percent in poor communities to 40 percent or more in rich communities.
In addition to providing energy, fats have several other functions in the body. The fat-soluble vitamins, A, D, E,  and K, are dissolved in fats, as their name implies. Good sources of these vitamins have high oil or fat content, and the vitamins are stored in the body’s fatty tissues. In the diet, fats cause food to remain longer in the stomach, thus increasing the feeling of fullness for some time after a meal is eaten. Fats add variety, taste, and texture to foods, which accounts for the popularity of fried foods. Fatty deposits in the body have an insulating and protective value. The curves of the human female body are due mostly to strategically located fat deposits.
Whether a certain amount of fat in the diet is essential to human health is not definitely known. When rats are fed a fat-free diet, their growth eventually ceases, their skin becomes inflamed and scaly, and their reproductive systems are damaged.Two fatty acids,linoleic and arachidonic acids, prevent these abnormalities and hence are called eseential fatty acids.They also are required by a number of other animals, but their roles in human beings are debatable. Most nutritionists consider linoleic fatty acid an essential nutrient for humans.
1. This passage probably appeared in which of the following?
 A. A diet book          B. A book on basic nutrition 
 C. A cookbook              D. A popular women’s magazine
2. We can infer from the passage that all of the following statements about fats are true EXCEPT
 A. fats provide energy for the body B. economics influences the distribution of calorie intake
 C. poor people eat more fatty foods D. alcohol is not a common source of dietary energy
3. The word “functions” in line 5 is closest in meaning to
 A. forms         B. needs       C. jobs           D. sources
4.  The phrase “stored in” in line 7 is closest in meaning to
 A. manufactured in         B. attached to       C. measured by             D. accumulated in
5. The author states that fats serve all of the following body functions EXCEPT to.................
 A. promote a feeling of fullness                   B. insulate and protect the body 
 C. provide energy     D. control weight gain
6. The word “essential to” in line 12 is closest in meaning to
 A. required for                     B. desired for               C. detrimental to           D. beneficial to
7. According to the author of the passage, which of the following is true for rats when they are fed a fat free diet?
 A. They stop growing     B. They have more babies    
 C. They lose body hair           D. They require less care
8. Linoleic fatty acid is mentioned in the passage as                     
 A. an essential nutrient for humans                   B. more useful than arachidonic acid
 C. preventing weight gain in rats                     D. a nutrient found in most foods
9. The phrase “these abnormalities” in line 15 refer to
 A. a condition caused by fried foods             
 B. strategically located fat deposits
 C. curves on the human female body  
 D. cessation of growth, bad skin, and damaged reproductive systems
10. That humans should all have some fat our diet is, according to the author,
 A. a commonly held view                   B. not yet a proven fact
 C. only true for women               D. proven to be true by experiments in rats
Your answers:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Part 2: Read the passage and answer the questions. Use your predicting skills. Note the type of questions. Read the following extract and answer questions 1–10. 
TERROR IN THE MOUNTAINS
A 
What is incredibly beautiful yet absolutely terrifying and deadly at the same time? For anyone above the snowline in the mountains, there is little doubt about the answer. Avalanche – the word strikes fear into the heart of any avid skier or climber. For those unfortunate enough to be caught up in one, there is virtually no warning or time to get out of danger and even less chance of being found. The ‘destroyer’ of the mountains, avalanches can uproot trees, crush whole buildings, and bury people metres deep under solidified snow. Around the world, as more and more people head to the mountains in winter, there are hundreds of avalanche fatalities every year.
B
 A snow avalanche is a sudden and extremely fast-moving ‘river’ of snow which races down a mountainside (there can also be avalanches of rocks, boulders, mud, or sand). There are four main kinds. Loose snow avalanches, or sluffs, form on very steep slopes. These usually have a ‘teardrop’ shape, starting from a point and widening as they collect more snow on the way down. Slab avalanches, which are responsible for about 90% of avalanche-related deaths, occur when a stiff layer of snow fractures or breaks off and slides downhill at incredible speed. This layer may be hundreds of metres wide and several metres thick. As it tends to compact and set like concrete once it stops, it is extremely dangerous for anyone buried in the flow. The third type is an isothermal avalanche, which results from heavy rain leading to the snowpack becoming saturated with water. In the fourth type, air mixes in with loose snow as the avalanche slides, creating a powder cloud. These powder snow avalanches can be the largest of all, moving at over 300kmh, with 10,000,000 or more tonnes of snow. They can flow along a valley floor and even a short distance uphill on the other side.
C
 Three factors are necessary for an avalanche to form. The first relates to the condition of the snowpack. Temperature, humidity, and sudden changes in weather conditions all affect the shape and condition of snow crystals in the snowpack which, in turn, influences the stability of the snowpack. In some cases, weather causes an improvement in avalanche conditions. For example, low temperature variation in the snowpack and consistent below-freezing temperatures enable the crystals to compress tightly. On the other hand, if the snow surface melts and refreezes, this can create an icy or unstable layer.
D
 The second vital factor is the degree of slope of the mountain. If this is below 25 degrees, there is little danger of an avalanche. Slopes that are steeper than 60 degrees are also unlikely to set off a major avalanche as they ‘sluff’ the snow constantly, in a cascade of loose powdery snow which causes minimal danger or damage. This means that slabs of ice or weaknesses in the snowpack have little chance to develop. Thus, the danger zone covers the 25- to 60-degree range of slopes, with most avalanches being slab avalanches that begin on slopes of 35 to 45 degrees.
E
 Finally, there is the movement or event that triggers the avalanche. In the case of slab avalanches, this can be a natural trigger, such as a sudden weather change, a falling tree or a collapsing ice or snow overhang. However, in most fatal avalanches, it is people who create the trigger by moving through an avalanche-prone area. Snowmobiles are especially dangerous. On the other hand, contrary to common belief, shouting is not a big enough vibration to set off a landslide.
For questions 1–5, choose the correct heading for each paragraph A–E from the list of headings below (i-viii). There are more headings than paragraphs. Write your answers in the corresponding numbered boxes. 
List of headings
i.	Examples of Major Avalanches 
ii.	Stability of the Snowpack 	
iii.	What Sets Off an Avalanche?	
iv.	An Expert’s Comments	
v.	Steepness of Mountains	 
vi.	Avalanche Peril	 
vii.	An Avalanche Risk Table
viii.	Types of Avalanche
1. Paragraph A	2. Paragraph B	3.Paragraph C	
4. Paragraph D	5. Paragraph E
Your answers
1. 
2. 
3. 
4. 
5. 
For questions 6–10, Complete the table below. Use NO MORE THAN TWO WORDS from the reading passage for each answer. Write your answers in the spaces provided. There is an example at the beginning (0).
Type of avalanche 
Characteristics
(0).. avalanches
also known as sluffs; steep slopes; (6).. shape; minor risk
Slab avalanches
thick layer of snow breaks off; set very hard once they stop; cause about 90% of (7).
Isothermal avalanches
caused by weight of (8) mixed in with the snow
Powder snow avalanches
Develop a cloud of loose snow mixed with air; (9) of all types of avalanche; more fast and cover a huge distance, even travelling (10)..
Your answers
0. loose
6. 
7. 
8. 
9. 
10. 
Part 3: Read the following passage and choose the options that best complete the blanks.
The heart has long been considered to be (1) feelings of love dwell. In love songs throughout the ages, love almost always goes together (2).. the heart. The heart has continuously been viewed (3).. the place where love begins and develops. Even the Bible gives (4) to love and the heart. The role of the heart in love must come from what happens to it when a person feels strongly (5). to someone. The strong feelings (6) the other person, especially in the early stages of a relationship, have the results that the heart starts beating faster and breathing starts speeding (7)... According to psychologists, a love relationship is a situation that (8). a lot of stress and the body reacts to this by getting ready to face the unknown. This has been called the "fight or flight" (9, meeting danger by fighting it or running away. So with love, the heart accelerates and (10).. becomes quick.
1. A. when 	 B. where 	C. that 	D. what
2. A. to 	 B. from 	 C. with 	D. at
3. A. like 	 B. as though 	C. as 	D. as if
4. A. reference 	 B. citation	 C. preference 	 D. quote
5. A. attracting 	 B. attractive 	C. attract 	D. attracted
6. A. of 	 B. for 	C. to 	D. with
7. A. up 	 B. forward 	 C. on 	D. upon
8. A. comprises 	 B. arouses 	C. involves 	D. includes
9. A. reactionary 	 B. reactor 	C. reaction 	D. reacting
 10. A. exhaling 	 B. breathing 	C. inhaling 	D. sweating
Your answers 
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
SECTION C: VOCABULARY AND GRAMMAR
Part 1: Choose the best answer to complete each of the following sentences. Write A, B, C or D in your answers
1. People can become very . when they are stuck in traffic for a long time.
A. nervous 	B. stressful 	 C. bad-tempered	D. pressed
2. Mr. Thomson is one of the most distinguished scientists in his  .
 A. matter 	B. field 	C. part 	D. place
3. There has been a great  in her English.
 A. escalation 	B. rise 	C. increase 	 D. improvement
4. The  of the general election will be known today.
 A. result 	B. decision 	C. effect 	 D. choice
5. The couple decided to .. every month for their retirement.
 A. put some money away	B. put some money aside
 C. take up some money	D. take some money away
6. The taxi was so late reaching the station that my father  missed his train.
 A. rarely	B. immediately	C. entirely	D. almost
7. an emergency arise, call 911.
 A. Should	B. Can	C. Does	D. Will
8. The doctor gave the patient .examination to discover the cause of his collapse.
 A. a thorough	 B. an exact	C. a universal	D. a whole
9. I'm saving all my pocket money to buy a new PlayStation.
 A. out 	 B. down 	C. up 	D. away
10. Henry: " . "	 
 John: "Nothing."
 A. What do you do?	B. What's new?	 C. How are you?	D. Are you a newcomer?
Your answers :
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Part 2: There are TEN mistakes in this passage. Write them down and give the correction. Write your answers in the space provided. 
First come the PC, then the internet and e-mail; now the e-book is 
upon us, a hand-held device similarly in size and appearance to a video 
cassette. The user simply rings off the website on their PC, selects 
the desired books, downloads them onto their e-book machine and 
sits down to read them. For turning a page, the user simply taps the 
screen. E-book technology is evolving rapidly, and with some of 
the newest handholds you will even get internet access.
But why would one want an e-book machine with reference to a book?
Well, one selling point companies emphasized, when these devices 
hit the market a few years ago, which is the space they save when going 
on holiday. E-books enlighten the load, literally. Ten large novels can 
be put onto a device that weighs less than the average paperback. One 
can understand why commercial interests seem to want us to change.
After all, the whole production process at first plan by author 
until delivery to the printer had been doing electronically for a while 
now, so why not save a few million trees and cut out the hard copy? 
Your answers
Line
Mistake
Correction
Part 3: Read the text and fill each gap with ONE suitable word. 
GETTING ENOUGH EXERCISE
While most people (1) to have a toned healthy body, not everyone enjoys (2) out at the gym. In fact, many of us (3). sooner avoid any kind of vigorous exercise altogether, and may not even feel it is necessary. Over the years, various health experts have assured us that keeping (4). simply requires a total of 30 minutes of moderate activity most days of the week. Many people believe that a walk to the shops or some light housework constitutes moderate activity, but it turns (5) this may not be the case.
According to the British Association of Sport and Exercise, it is high (6).. more specific advice was given about what actually constitutes moderate activity. Housework, it seems, does not fall into this category. Anyone who devotes a great deal of time every day to dusting and vacuuming no doubt wishes that it (7), but research has shown that women who spend over eight hours a day (8)... housework actually tend to be slightly more overweight than (9). who do none whatsoever. The association, therefore, would prefer it if the public were instructed as to exactly what (10) of physical activity to aim for.
Your answers
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Part 4: Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first one. Use and don’t change the word given. Write 2-5 words in total. 
1. Please do not eat crisps in the classroom! RATHER
I'd .............,,,,......... crisps in the classroom.
2. I wish I hadn't bought that expensive watch! BUYING
I ... expensive watch.
3. The boss wouldn't object to you going early today. OBJECTION
The boss would not .............................................................you going early today.
4. I regret not taking your advice. FOLLOWED
If only .. your advice.
5. You must do exactly what the teacher tells you. CARRY
You must ........................ instructions exactly.
SECTION D: WRITING
Part 1: You borrowed an important textbook from a classmate last term. You now realize your classmate had returned home overseas and you still have the book. Within 80 - 90 words, write a letter to him / her. Use your name and address as David Parker – 123, Green Street, Wonderful City.
Part 2: Write a paragraph of about 200 words about the following statement:
Teamwork offers a lot of benefits in the modern society. 
To what extent do you agree or disagree?
THE END
SỞ GD&ĐT NGHỆ AN
KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI TỈNH LỚP 11 CẤP THPT
NĂM HỌC 2015 – 2016
HƯỚNG DẪN CHẤM ĐỀ THI CHÍNH THỨC
Mụn: TIẾNG ANH – BẢNG A
	(Hướng dẫn chấm này gồm 1 trang)	
SECTION A: LISTENING (15 points)
Part 1: (1pts ì 5 Qs): 1B 2G 3F 4D 5A
Part 2: (1pts ì 10 Qs)
1.decade
2. long-term
3.100
4.minor explosions
5.2005 to 2010
6.oxygen
7.simply
8.experience
9. water shortages
10. patterns
SECTION B: READING(30 points)
Part 1 (1pts ì 10 Qs)
1. B
2. C
3.C
4.D
5.D
6.A
7.A
8.A
9.D
10.B
Part 2: (1pts ì 10 Qs)
1. vi
2. viii 
3. ii
4. v
5. iii
0. loose
6. teardrop
7. deaths
8. water
9. largest
10. uphill
Part 3 (1pts ì 10 Qs)
1B
2C
3C
4C
5D
6B
7A
8C
9C
10B
SECTION C: VOCABULARY AND GRAMMAR(30 points)
Part 1: (0,5pts ì 10 Qs)
1.C
2.B
3.D
4.A
5.B
6.D
7.A
8.A
9.C
10.B
Part 2: (1pts ì 10 Qs)
Line
Mistake
Correction
1
1
come
came
2
2
similarly
similar
3
3
rings off
calls up
4
5
For turning
To turn
5
7
newest handholds
latest handhelds
6
8
with reference to
in preference to
7
10
which is
is
8
11
enlighten
lighten
9
14
at
from
10
15
had been doing
has been done
Part 3: (1pts ì 10 Qs)
1. wish/want 
2. working
3. would
4.fit
5.out
6.time
7.did
8.on/doing
9.those/women
10.kind
Part 4: (1pts ì 5 Qs)
1. rather you didn't eat 
2. regret buying that
3. have any objection to
4. I had followed 
5.carry out the teacher's
SECTION D: WRITING (25 points)
Part 1: (12pts) 
Length (2ps): 80-90 words
Ideas (3ps): 
Organization and Style (3ps):	informal
Vocabulary and grammar (4ps) 
Part 2: (13pts)	
1. Length: (2ps) : 200 words.
 2. Organization & style: (3ps) ideas are organized and presented with coherence, style, and clarity appropriate to the level of English language gifted upper-secondary school students. 
3. Ideas (4ps): a provision of main ideas and appropriate details and examples.
 4. Grammar and Vocabulary (4ps) a variety of vocabulary and structures appropriate to the level of English language gifted upper-secondary school students.

Tài liệu đính kèm:

  • docĐề HSG 2016 -BẢN CHÍNH THỨC-BẢNG A.doc
  • docPHACH A.doc
  • docThể thức nghe đĩa Anh.doc